• Magyar
  • English
Sajtóközlemények RSS feed

Mobil eszközök biztonsága

Egyre több mobil eszközt használunk, melyek egyre szélesebb funkcionalitással rendelkeznek, így több adatot is tárolunk a mobil eszközökön, amelyek közül számos személyes vagy bizalmas jellegű céges információ. A nem megfelelően védett mobil eszközök használata egyre veszélyesebb, és jelentősen ronthatja a vállalat presztízsét.

A mobil eszközök előnyeit – a hatékonyság növelése, költségek csökkentése, legújabb technológiák használatával elérhető versenyelőny – csak akkor élvezhetjük nyugodtan, ha megtettük a kellő biztonsági intézkedéseket. A mobilitás nyújtotta szabadság ugyanis könnyen a visszájára fordulhat, ha valaki ottfelejti a vállalati levelező rendszerrel szinkronizált mobiltelefont megbeszélés után az étteremben, vagy az autó csomagtartójából eltulajdonítják a notebookját.

A mobil eszközöket fenyegető legfőbb kockázat az okos telefon, tablet vagy notebook elvesztése/ellopása. Az eszköz elvesztése rögtön két fenyegetést is jelent: a saját adatok elvesztése, illetve azok illetéktelen kezekbe kerülése.

Az adatok elvesztésre egyértelműnek tűnik a megoldás: telepíteni kell biztonsági mentésre szolgáló alkalmazást, mely valamely elérhető tárhelyre készít mentést az általunk kiválasztott adatokról. Telefonok esetében ezen felül lehetőségünk van még az elveszített telefonunkat is megtalálni az erre a célra szolgáló - és a telefonra telepített - célalkalmazással, melynek segítségével akár a GPS koordinátáit is lekérhetjük.

A mobil eszközökön tárolt adatok illetéktelen kezekbe jutásának megakadályozására több megoldás is létezik. Első lépésben az eszközre történő belépést (logikai hozzáférést) kell korlátozni: notebook esetében ez a hozzáférés akár fizikai eszköz birtoklásához (pl. smart kártya) is köthető, mobil telefon esetében pedig a telefonzár (megfelelően biztonságos PIN kód vagy jelszó) alkalmazása a megoldás. A tárolt adatokhoz történő alacsony szintű hozzáférés ellen védenek a különböző titkosító megoldások. Ez a funkcionalitás third party termékek révén a mobil telefonokhoz is elérhető, de a mobil telefonok operációs rendszereinek fejlődése révén lassan integrált részként is megjelenik a titkosítás lehetősége, így az Android estében például a 3.0 verziótól hardveres titkosítási lehetőség is elérhető.

A mobil eszközökön is egyre több trójai, vírus jelenik meg, illetve a különböző mobil marketplace-eken egyre több kártékony alkalmazás jelenik meg, amelyek saját kártékony kódokat tartalmaznak. Mindezek figyelembe vételével javasolt az Androidot futtató mobil eszközökre megfelelő vírusvédelmi szoftver beszerzése.

Mobil biztonság vállalati környezetben

Egy vállalat biztonságára a legnagyobb veszélyt még mindig saját munkatársaik jelentik. A mobil eszközök védelmét épp ezért központilag kell menedzselni, és erre a célra legalább ugyanakkora hatékonyságú rendszert kell kiépíteni, mint évekkel ezelőtt az asztali számítógépek, majd később a notebookok esetében.

A notebookok esetében elérhetőek azok a megoldások, amelyek képesek központilag policy-k alapján menedzselni a rendszer felügyeletébe bevont notebookokat. Az alkalmazott védelmi kontrollok széles skálán mozoghatnak, a Noreg Kft. által forgalmazott SafeGuard Enterprise esetében ez a notebookhoz történő logikai hozzáférési lehetőségeket, az alkalmazott titkosítási megoldásokat, de akár a különböző perifériák teljes körű kontrollját tartalmazza.

Mobiltelefonok esetében a helyzetet tovább nehezíti, hogy egy olyan megoldásra van szükség, amely nem csökkenti a felhasználói élményt, és használatával nem kell kompromisszumot kötni a vállalati biztonság és a compliance kötelezettségek terén sem. Mindezek mellett a telefonok specialitásait és speciális lehetőségeit is kihasználja. Az IT-szakemberek számára a mobil biztonság kérdésének megoldásában további kihívást jelent az, hogy az „összetevők” naponta változnak abban a környezetben, ahol a teljes körű védelmet kell megvalósítaniuk. Mindezekre megbízható megoldást nyújtanak a Noreg által kínált mobil biztonsági rendszerek:

  • A ZENworks Mobile Management segítségével egyetlen felügyeleti konzolról valamennyi eszközére kiterjesztheti a felügyeletet - beleértve a saját tulajdonú eszközeit is. A felügyelet Android, iOS, Windows Mobile, Symbian, illetve egyéb ActiveSync-kompatibilis eszközökből álló mobilflottára kiterjeszthető.
  • A MAD (Mobile Active Defense) egyik legnagyobb előnye, hogy mindössze néhány órás telepítés után teljes felügyeletet valósít meg a mobil eszközök felett. A mobil biztonsági rendszer Apple iOS, Microsoft Windows Mobile, Google Android vagy Nokia Symbian operációs rendszerek felügyeletére egyaránt képes. A MAD leghasznosabb funkciója azonban kétségtelenül a távoli zárolás és adatmegsemmisítés lehetősége, amely egy támadás észlelésekor sms-t vagy e-mail-t küld a felhasználónak, de például ellopás vagy elvesztés esetén törli magát az eszközt is a vállalat rendszeréből.

Mobil biztonság a Noreg Kft. szemszögéből

A Noreg Kft. fontosnak tartja, hogy amennyiben a vállalatok mobil eszközöket munkaeszközként szeretnének használni, azt megfelelő biztonsággal tudják megtenni. Épp ezért portfóliójában olyan terméket is kínál, amely erre a komplex problémára egyszerű és hatékony megoldást ígér a vállalatoknak.