Átfogó, „felülről érkező” védelem a teljes virtuális környezetre

• A virtualizált környezetek iránti piaci igény növekedésével a Noreg portfóliójában is egyre jelentősebb szerepet kapnak a virtualizált biztonsági megoldások.
  • A virtuális környezetben működő megoldások professzionális megvalósítása érdekében, a Noreg és a VMware szoros együttműködésének eredményeképpen, a Noreg Kft. megszerezte a VMware Professional partneri minősítést.

Budapest, 2011. december 14. –A vállalatok számos kihívással szembesülnek akkor, ha egy virtuális környezetet biztonságosan szeretnének kiépíteni. Ide tartoznak azok a dilemmák, amelyek szerint a virtualizáció bevezetésével a vállalat nem felel meg a compliance kötelezettségeknek, több időt igényel a biztonsági rendszerek felügyelete, vagy a különböző platformok eltérő védelmet igényelnek. Veszélyt jelenthet a vállalatok számára, hogy virtuális környezetben egyetlen hardveren (gazdagépen) több kritikus rendszer található, így valamelyik virtuális szerver sérülése esetén a többi is támadhatóvá válik. A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője szerint a virtuális környezetekben lehet és kell is rendet tartani. A vállalat éppen ezért egy olyan „felülről” jövő megoldást kínál, amely a virtuális gépek köré kialakított védelmet a fizikai infrastruktúrával azonos biztonsági szinten tudja megvalósítani.

Az IBM Internet Security System Virtual Server Protection (IBM-ISS VSP) egy olyan behatolás-védelmi megoldás, amellyel a virtualizált informatikai környezetek védhetők. A megoldás legnagyobb előnye a költséghatékonyság, ugyanis fizikai környezetekben az ugyanilyen szintű védelmet jelentősen drágább lenne kiépíteni. Egy VSP virtuális szerver akár kétszáz gép felügyeletét tudja megvalósítani, így nagyvállalatok esetében rendkívül költséghatékonynak tekinthető.

A megoldás központilag menedzselhető, így:

• az informatikai szakembereknek nem kell több ezer eseményt hosztonként végignézni,
  • az adott hoszthoz eltérő biztonsági beállításokkal rendelkező virtuális gépek is csatlakoztathatók,
  • a megoldás a teljes – virtuális és fizikai – infrastruktúrában zajló eseményekről képes egységes jelentéseket és riportokat készíteni,
  • a rendszer minden tevékenységet naplóz, és tökéletesen megfelel a compliance kötelezett vállalatok igényeinek is.

Azonos gazdaszerveren működő virtuális szerverek esetében a VSP – a hagyományos, hoszt alapú védelmi eszközökkel szemben – nem kétszer, hanem csak egyszer ellenőrzi az adatforgalmat. A VSP működéséhez nincs szükség bármilyen kliens telepítésére vagy újrakonfigurálásra a virtuális gépeken. A különösen veszélyes, sokszor vírust hordozó PDF dokumentumokat is alkalmazásprotokollnak tekinti, ezért ugyanúgy vizsgálja ezeket a file-okat is. A fenti tulajdonságai miatt a virtualizáció-biztonsági piacon az IBM-ISS VSP egyedülálló megoldásnak számít.

„Ügyfeleink igényeinek hatékony kielégítése érdekében elengedhetetlen, hogy a virtualizáció-biztonsággal kapcsolatban eddig felmerült problémákra megbízható, teljes körű szolgáltatást nyújthassunk. Ennek érdekében folyamatosan bővítjük a virtualizációs technológiákhoz kapcsolódó kompetenciáinkat – amit a VMware Professional minősítés megszerzése is jelez –, illetve az ügyfeleink részére elérhető virtualizáció-biztonsági termékek és szolgáltatások körét. A stratégiai irányvonal helyességét igazolta vissza a hazai piac is, ugyanis az egyik legjelentősebb magyarországi energetikai vállalatnál elsőként vezethettük be az IBM-ISS VSP megoldását” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója.

A Noreg Kft. az információbiztonsági technológiák és szolgáltatások egyik hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat a Montana csoport tagja. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelmi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási, valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

A vállalat 2010-ben bemutatta saját fejlesztésű kártyamenedzsment rendszerét, a Margarétát. A Margaréta a PKI rendszerrel rendelkező vállalatok egyik legnagyobb kihívására, a kártyamenedzselésre nyújt költséghatékony megoldást. A kártyák rendszerbe vételétől kezdve a kibocsátáson át, a kártyaprofil kezeléstől a riportok készítéséig minden funkciót biztosít, melyre egy nagyvállalati környezetben szükség van.