• Magyar
  • English
Sajtóközlemények RSS feed

Az IT-biztonság továbbra is töretlenül vezető terület az informatikában, a Noreg Kft. eredményes évet zárt

  • Az információbiztonsággal foglalkozó Noreg Kft. a válság évében is 10 százalékkal tudta növelni adózás utáni eredményét a megelőző évhez képest
  • A legerősebb területek tavaly az IDM (személyazonosság alapú biztonsági megoldások) és a logelemzés voltak, a két terület a Noregnél együttesen 100 százalékkal nőtt

Budapest, 2010. március 23. – A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértő vállalata az informatikai piac – az IDC Magyarország előzetes adatai szerinti 11 százalékos – tavalyi csökkenése ellenére is javuló eredményességgel zárta a tavalyi évet. A Noreg Kft. 10 százalékkal tudta növelni adózás utáni eredményét a 2008-as adatokhoz viszonyítva, ezzel elérte a 28 millió forintos nettó eredményt. A vállalat árbevétele ugyan 11,5 százalékkal 500 millió forintra csökkent, ez azonban az árbevételen belül a szolgáltatások részarányának növekedésével és a termékforgalmazás csökkenésével magyarázható (a korábbi 54%-46% arányról 67%-33% arányra). A Noreg Kft. árbevételének legnagyobb része, 35 százalék az IBM-ISS termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokból származott. A 2008-as évben beért új területek, a személyazonosság alapú biztonsági megoldásokhoz (IDM) és a logelemző projektekhez kapcsolódó tanácsadás a várakozásokat is túlszárnyalva 2009-ben együttesen 100 százalékkal nőtt és már eléri az árbevétel 10 százalékát. A Noreg Kft. saját fejlesztésű megoldásai iránt is egyre nagyobb a kereslet, a Noreg eSign Toolkit elektronikus aláíró megoldása Melasz-Ready tanúsítványt kapott, idén pedig a Margaréta kártyamenedzsment rendszert dobja piacra a vállalat.

„A tavalyi év mindenki számára nehéz volt, de az informatikai rendszerek biztonságának fontosságát kiemelt területként kezelték a hazai vállalatok és intézmények. Számos megkeresés érkezett új rendszerek bevezetésére és ehhez kapcsolódó tanácsadásra, de ennél nagyobb mértékű hangsúlyt fektettek a vállalatok a meglévő biztonsági megoldások karbantartására és hozzájuk tartozó tanácsadásra. Az elmúlt évben arra koncentráltunk, hogy továbbfejlesszük saját fejlesztésű alkalmazásainkat, elektronikus aláíró megoldásunk, az eSign Toolkit – amely 2009-ben is megkapta a Melasz-Ready tanúsítást. A másik komoly lépés a saját fejlesztésű megoldások terén, hogy tavaly támogatást nyertünk a Közép-magyarországi Operatív Program pályázatán és ebből a keretből szoftverfejlesztő csapatunk egy új, PKI kártyamenedzsment terméket fejleszt. A Margaréta névre keresztelt alkalmazás az idei évben debütál a hazai piacon” – mondta Dr. Kőrös Zsolt a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. „Ügyfeleink visszajelzései, és a pénzügyi eredményeink is alátámasztják, hogy a tavaly bevezetett Stratégiai Biztonsági Tanácsadói megoldásainkra egyre nagyobb igény mutatkozik” – tette hozzá Dr. Kőrös Zsolt.

Bemutatkozik a Margaréta: A Noreg Kft. saját fejlesztésű kártyamenedzsment rendszere

A Noreg Kft. kártyamenedzsment rendszere a kereskedelmi forgalomban kapható megoldások árának mintegy felébe kerül majd. A Margaréta moduláris felépítésű, robosztus, ugyanakkor rugalmas kártyamenedzsment rendszer, amely az intelligens kártya (vagy USB token) teljes életciklusának kezelésére átfogó megoldást nyújt. A kártyák rendszerbe vételétől kezdve, a kibocsátáson át, a kártyaprofil kezeléstől a riportok készítéséig a Margaréta minden funkciót biztosít, melyre egy nagyvállalati környezetben – akár több ezer kártya hatékony kezeléséhez – szükség van. A Margaréta szervesen kapcsolódik más PKI rendszerekhez, melynek keretében elvégzi, vagy a CA rendszerrel elvégezteti a kártyához kapcsolódó tanúsítvány menedzsment feladatokat is. A Margaréta fő funkciója, hogy a kialakítandó rendszerben használt chipkártyák vagy USB tokenek (adathordozók) életciklusát lefedje, illetve az adathordozókon tárolt tanúsítványokkal kapcsolatos műveleteket megvalósítsa.

IT-biztonsági trendek és tendenciák: mi várható 2010-ben

A tavalyi évben a teljes hazai informatikai piac csökkent ugyan, de az elemzők és a szakértők úgy vélik, ez az IT-biztonsági piac további növekedésére nem volt hatással. Az idei évben a Noreg Kft. további 10 százalékos növekedést tervez adózott eredménye kapcsán hagyományosan erős, és az alábbi feltörekvő területek növekedésével.

Mobil eszközök biztonsága

A Noreg Kft. szakértőinek véleménye szerint – ami megegyezik a piacelemző cégek prognózisával – az egyik dinamikusan növekvő terület az okostelefonok piaca lesz. A mobilitás iránti igény egyre nő, a szállítók pedig egyre több felügyeleti eszközt kínálnak az eszközök vállalati környezetben történő, biztonságos használatához. Ehhez kapcsolódik a mobilszolgáltatók 3,5 G-s vezeték nélküli szélessávú szolgáltatása, amely szintén a mobilitást segíti elő, ezzel párhuzamban azonban a bárhol és bármikor elérhető, nagy sebességű internetkapcsolat számos biztonsági fenyegetést jelenthet.

Biztonság a felhőben

A következő nagy terület a cloud computing, amelyet egyre több vállalat használ, hiszen segítségével csökkenthető a hardverigény és ezzel párhuzamosan a költségek is. Az előrejelzések szerint a szállítók még több megoldást kínálnak majd a konszolidáció, a virtualizáció, az automatizálás és a folyamatátalakítás terén annak érdekében, hogy újabb lendületet adjanak a vállalaton belüli felhő kialakítását célzó projekteknek. Az ügyfelek azonban csak a megfelelő biztonsági intézkedések mellett hajlandóak kipróbálni az új technológiákat.

Web 2.0-es megoldások használata vállalati környezetben

Szintén fontos megemlíteni a közösségi oldalakhoz kapcsolódó biztonsági kérdéseket is. Az utóbbi években a közösségi oldalak egyre nagyobb teret nyertek, amelyet már nem lehet szó nélkül hagyni. Az új trendekből a kiberbűnözők sem maradnak ki, egyre jobban terjed az azonosság- és adatlopás ezen a területen is. A Facebookon, vagy akár okostelefonunkon tárolt adataink megszerzése már önmagában rengeteg visszaélésre teremt lehetőséget a bűnözőknek, de az emberi tényezőt sosem szabad elfelejteni, mint továbbra is a legnagyobb biztonsági kockázatot.

 

A Noreg Kft.

A Noreg Kft. az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat száz százalékban a Montana Zrt. tulajdonában van. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelemi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

 

Sajtókapcsolat:

Morpho Communications
Pósa Gabriella
tel.: 488 0255
mobil: 30 200 9033
e-mail: posa [dot] gabriellaatmorpho [dot] hu