Az új szakmai minősítésekkel teljessé vált a Noreg Kft. átfogó IT-biztonsági kompetenciája

• A Noreg Kft. szakértői az informatikai biztonság területén széles körű kompetenciát építettek ki: 37 különböző területen rendelkeznek nemzetközileg elismert szakértői minősítéssel

Budapest, 2009. február 25. – A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője két új informatikai biztonsági területen szerzett speciális szakértői minősítést, így a vállalat szakértőinek kompetenciája már a teljes IT-biztonsági spektrumot lefedi. Mindkét új területen, és általában az informatikai biztonság területén az ügyfél és az IT-biztonsági szolgáltató között magas fokú bizalmi viszonynak kell létrejönnie, ehhez a Noreg Kft. egyrészt az adatok és információk bizalmas kezelését bizonyító, nemzetközileg elismert ISO 27001:2005 tanúsítvánnyal, továbbá egy minden általa elvégzett IT-biztonsági tanácsadó szolgáltatásra kiterjedő felelősségbiztosítással is rendelkezik. A Noreg Kft. mindezzel bizonyítja, hogy felelősen elkötelezte magát szolgáltatásai minőségének folyamatos magas szinten tartása mellett.

Az új minősítések közül a CBCI (Certified by the Business Continuity Institute) az üzletmenet-folytonossági tervezés (Business Continuity Planning) egyik legmagasabb szakmai minősítő vizsgája, amellyel még alig néhány hazai szakértő rendelkezik. Az ügyfelek és IT-vezetőik részéről egyre erőteljesebb igény mutatkozik üzletmenet-folytonossági terv elkészítésére, mivel ennek segítségével garantálni tudják a rendszerleállások kiküszöbölését. A másik új terület, ahol a Noreg Kft. szakmai minősítést szerzett és növekedési potenciált tapasztal a piac részéről, az etikus hackelés. A Certified Ethical Hacker egy szimulált támadás során biztonságosan feltérképezi a vállalat informatikai rendszerének gyenge pontjait, és az ügyfélnek már a konkrét sérülékenységi pontokra ad megoldási javaslatokat.

„Az informatikai biztonság rendkívül gyorsan fejlődő terület, nap mint nap értesülünk újabb adatlopási módszerekről, külső és belső támadási technológiákról. A Noreg Kft. szakértőivel folyamatosan tanulmányozzuk a legújabb technológiákat, és részt veszünk a legújabb képzéseken, csak így tarthatjuk naprakészen a tudásbázisunkat. Ennek köszönhetően az elmúlt több mint egy évtized alatt széles körű, az informatikai biztonság minden területére kiterjedő kompetenciát építettünk ki, szakértőink 37 különböző területen rendelkeznek szakértői minősítéssel, és ez a kör a technológiák fejlődésével folyamatosan bővül” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója.

Üzletmenet-folytonossági tervezés (BCP) – a fókuszban 2009-ben

Napjainkban a legtöbb vállalkozás alapvető működéséhez szükségesek a számítógépek, számos területen kötelező az adatok elektronikus kezelése, tárolása és archiválása is. Ezért az informatikai infrastruktúra bármilyen külső vagy belső okból bekövetkező leállása, vagy akár csak a szükségesnél alacsonyabb szintű működése már lassítja az üzletmenetet, ami üzletvesztést és bevételkiesést okozhat. Az üzletmenet-folytonossági terv (BCP) célja a kulcsfontosságú üzleti folyamatok fenntartása, amelyhez elengedhetetlen valamennyi üzleti folyamat áttekintése és felmérése. Egyes szektorokban törvényi előírás kötelezi a vállalatokat üzletmenet-folytonossági terv készítésére.

Etikus hackelés – bizalmi kérdés

A vállalati IT-rendszerek egyre nagyobbak és egyre bonyolultabbak lesznek, amivel párhuzamosan a vállalati adatok veszélyeztetettsége is nő. Egy etikus hacker a külső támadó szemével látja a vállalati rendszerek gyenge pontjait, így független szakértőként a leghatékonyabb megoldást tudja kínálni a felmerülő problémákra. Az etikus hackelés nem csupán naprakész szakértői tudást, de megfelelően biztonságos vállalati hátteret is megkövetel.

A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat száz százalékban a Montana Zrt. tulajdonában van. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelemi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

Jekler Rudolf
e-mail: jekler [dot] rudolfatmorpho [dot] hu