Csökkentse költségeit a környezetbarát e-számlával és e-archiválással

• A számlázás már havi 1 000 számla kibocsátása esetén akár fele annyiba is kerülhet, mint a hagyományos módszerrel, hiszen az e-számlánál nem kell papírra, nyomtatásra, postázásra költeni

Budapest, 2009. április 8. – A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője úgy látja, az e-számlázás és az e-archiválás bevezetése jelentős költségmegtakarítást eredményezne a hazai vállalatoknak. A tömeges elterjedéshez a törvényi szabályozás már adott, a nagyvállalatok legtöbbje felkészült, míg a KKV-k vagy külsősként dolgozó könyvelőik nem tudják még kezelni az új technológiát, pedig már havi ezer kibocsátott számla esetén is a beruházás kevesebb mint 3 év alatt megtérül és a költségek akár a felére is csökkenhetnek.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy hazánkban főleg azok a vállalatok számláznak elektronikusan, akik a megalakulásuktól fogva ezt a technológiát használták. Ilyen vállalatok például a fapados légitársaságok és az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az ő ügyfeleik el is fogadják az e-számlát, ellentétben a lakossági számlabefogadók nagy százalékával, akik mind a mai napig ragaszkodnak a sárga csekkhez” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. „Ahogy külföldön, úgy itthon is gyorsítaná az e-számla elterjedésének folyamatát, ha kormányzati oldalról olyan döntések születnének, amelyek az egyes ügyintézések területén kötelezővé tennék a használatát” – tette hozzá Dr. Kőrös Zsolt.

Az elektronikus számlázás előnyei

Az elektronikus számlázásnak és e-archiválásnak számos előnye van a hagyományos számlázással szemben. Legfontosabb, hogy használatával jelentős költségmegtakarítás érhető el, hiszen nem kell költeni a postaköltségekre, a nyomtatásra, sokszorosításra, a számlák másod-harmad példányainak tárolására. Az időtakarékosság is fontos tényező, az ügyfél ezzel a technológiával azonnal megkapja a számlát például e-mailen, a számla befizetése online intézhető. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a környezetvédelmi szempontokról sem: sokkal kevesebb papír és elektronikai eszköz felhasználása szükséges a folyamathoz. Egy uniós felmérés szerint az e-számla bevezetésével évente akár 3 millió tonnával csökkenthető lenne a CO2-kibocsátás.

E-számla az EU-ban és hazánkban – Piaci tendenciák

Egy uniós jelentés1 szerint az e-számla penetráció jelentős eltéréseket mutat országonként: a 3 százalék alattitól a 12 százalék felettiig minden megtalálható, és a felmérés átlagosan 50 százalékos bővülést prognosztizált. Finnországban 2010. január 1-től, Spanyolországban 2010 novemberétől, míg Olaszországban előre meghatározott ütemterv szerint lesz egyes területeken kormányzatilag kötelező az e-számla használata. Hazánkban egyes becslések szerint öt év múlva az összes kibocsátott számla első példányának legalább a 10 százalékát elektronikusan állítják majd ki, míg a másodpéldányoknak már az 50 százaléka lesz elektronikus.

Megbízható megoldás a több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Noreg Kft.-től

A Noreg Kft. a hatályos hazai jogszabályoknak és nemzetközi szabványoknak megfelelő elektronikus számlázó rendszert fejlesztett, amely ügyfelei számára biztonságos, automatikus számlázást tesz lehetővé. A Noreg e-számla megoldással előállított számlák a papír alapú számlákhoz hasonlóan hitelesnek tekinthetők, előállításuk és kézbesítésük azonban olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb.

1: (Mid-Term Report of the European Commission Expert Group on e-Invoicing) http://ec.europa.eu/internal_market/payments/docs/einvoicing/report-2009...

A Noreg Kft. az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat száz százalékban a Montana Zrt. tulajdonában van. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelemi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

Jekler Rudolf
e-mail: jekler [dot] rudolfatmorpho [dot] hu