Noreg: IT-biztonsági audittal az Ön vállalata is tiszta lappal, biztonságosan kezdheti a jövő évet

• Az év végén a vállatok könyvvizsgálata során az informatikai rendszerek is fókuszba kerülnek, auditálásukkal fény derülhet az informatikai biztonságot veszélyeztető helyzetekre
  • Az IT-biztonsági auditot a Noreg Kft. CISA, CISM és CISSP nemzetközi auditor oklevéllel rendelkező munkatársai végzik

Budapest, 2009. december 16. – A kötelező évvégi könyvvizsgálattal párhuzamosan a vállalatok és intézmények működését támogató informatikai rendszerek biztonsági vizsgálata is fontos szerephez jut. A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértő vállalata szerint ma már vállalatmérettől függetlenül minden szervezetnek számolnia kell a külső és belső biztonsági fenyegetésekkel, melyek ellen a leghatékonyabb védekezési módszert a megelőzés jellegű intézkedések jelentik. Ennek legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az IT-biztonsági audit, egy olyan felülvizsgálat elvégzése, amely során a szakértő feltárja a rendszer esetleges gyenge pontjait és megoldást kínál a problémákra.

„Ma már nem csak a nagyvállalatok és intézmények, hanem a kis- és középvállalatok számára is egyre fontosabb az éves IT-biztonsági felülvizsgálat elvégzése. Érdemes úgy időzíteni, hogy az éves könyvvizsgálat mellett erre a területre is kitérjenek, így valóban „tiszta lappal” kezdhetik a szervezetek az újévet, hiszen az esetleges sérülékenységek feltárásával biztosíthatják az IT-rendszerek védelmét” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. „Az audit vizsgálatokat a magyar és a nemzetközi szabványok alapján végezzük, ugyanakkor figyelembe vesszük a nemzetközileg elismert módszertani ajánlások informatikai biztonsági fejezeteit, illetve a hatályos szabályozások informatikai rendszerek biztonságára vonatkozó részeit is” – tette hozzá Dr. Kőrös Zsolt.

IT-biztonsági audit: fenyegetettség, kockázatfelmérés, értékelés

Egy ilyen vizsgálat részét képezi az IT-biztonsági helyzetfeltárás, jogszabály által meghatározott követelmények szerinti értékelés, a jelenleg elterjedt IT-audit és IT-biztonsági módszertanok (MSZ ISO/IEC 27001, ISO 17799, ISO15408, COBIT) szakértői alkalmazása, valamint IT-biztonsági szabályzatrendszerek kidolgozása. A felmérés során az üzleti folyamatok által használt alkalmazásokat, IT-rendszereket és függőségeiket kell áttekinteni. A szükséges információk a rendelkezésre bocsátott nyilvántartások, dokumentumok, és utasítások felhasználásával, illetve interjúk segítségével kerülnek begyűjtésre. A felmérés során tapasztaltak alapján kerülnek kiválasztásra a biztonság szempontjából lényeges elemek, amelyek jelentős kockázatot hordozhatnak. A nem tolerálható kockázatú üzleti folyamatok, alkalmazások, IT-rendszerek esetén röviden ismertetik a probléma okát és a veszély jellegét, illetve mértékét. A felmérés végén a vállalat egy informatikai biztonsági helyzetkép dokumentumot kap, amely teljes rálátást nyújt az informatikai rendszer állapotára, az esetleges gyenge területekre, és azok biztonsági megerősítésére.

Miért érdemes a Noreg Kft.-re bízni az auditra történő felkészítést?

A Noreg Kft. számos elégedett ügyféllel rendelkezik IT-biztonsági audit területén is, az idei évben több nagyvállalatot készített fel sikeresen a felülvizsgálatra. Munkatársaik jelentős tapasztalattal rendelkeznek információbiztonsági tanácsadás területén, számos információbiztonsági helyzetfeltárás, fenyegetettség- és kockázatelemzés elvégzésére, és kockázatkezelési javaslatok kidolgozására vonatkozó projektben vettek részt. További információ a Noreg Kft. Ügyfélcentrumában kérhető a http://www.noreg.hu/ugyfel.php weboldalon.

A Noreg Kft. az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat száz százalékban a Montana Zrt. tulajdonában van. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelemi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

Jekler Rudolf
e-mail: jekler [dot] rudolfatmorpho [dot] hu