• Magyar
  • English
Sajtóközlemények RSS feed

Üzletfolytonosság a vállalati biztonság fókuszában

  • A Noreg Kft. üzletbiztonsági tanácsadásból származó árbevétele 30 százalékkal növekedett az elmúlt évben
  • Az üzletbiztonsági tanácsadás keretén belül leginkább az üzletmenet-folytonossági- (Business Continuity Plan) és a katasztrófa-elhárítási (Disaster Recovery Plan) tervek elkészítése iránt mutatkozott kereslet

Budapest, 2008. március 13. – A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője 2007-re vonatkozó előzetes pénzügyi eredményei alapján 505 millió forint nettó árbevételt realizált. A tavalyi évben a Noreg által előre jelzett szemléletváltás beigazolódott az IT-biztonsági piacon, hiszen egyre nagyobb az igény az üzletbiztonsági tanácsadásra: egyre több vállalat készíttet üzletmenet-folytonossági tervet, amely bizonyítja, hogy az üzletfolytonosság biztosítása egyre inkább az üzleti stratégia részét képezi. Ennek megfelelően a vállalat fő szolgáltatási területei – üzletbiztonsági tanácsadás, PKI rendszertervezés és tanácsadás, valamint informatikai biztonsági rendszerek kiépítése – közül az üzletbiztonsági tanácsadás iránti igény 30 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A vállalat árbevételének megoszlása is kedvezően alakult, a korábbi 51 százalékról 53 százalékra nőtt a szolgáltatások részaránya.

„Ma már szinte minden vállalat és intézmény – legyen az akár egy pékség vagy pénzintézet – üzletmenete kapcsolódik az informatikai rendszerükhöz, vagy egyenesen erre épül a működésük. Éppen ezért az informatikai rendszer megfelelő szintű biztonsága elengedhetetlen feltétele a zökkenőmentes üzletmenetnek. A tavalyi évben a legnagyobb igény az üzletmenet-folytonossági- (Business Continuity Plan) és a katasztrófa-elhárítási (Disaster Recovery Plan) tervek elkészítése iránt mutatkozott, amely azt mutatja, hogy egyre többen teszik meg ezt a minimális óvintézkedést annak érdekében, hogy elkerüljék üzletmenetük fennakadását és az ezáltal okozott kiesésből adódó károkat” – mondta dr. Kőrös Zsolt a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. „Ezt a tevékenységünket a tavalyi évben külföldre is kiterjesztettük, például Oroszországban és Csehországban egy gyógyszergyártó cégnek végeztünk üzletbiztonsági tanácsadást” – tette hozzá Dr. Kőrös Zsolt.

A Noreg Kft. egyik tavalyi legnagyobb PKI (Public Key Infrastructure – Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra) projektje a schengeni információs rendszer kialakításában való részvétel volt, ahol a teljes körű biztonsági szabályzat elkészítése mellett a központi rendszerhez hozzáférő felhasználók és szakrendszerek azonosítására hoztak létre egy PKI alapú infrastruktúrát. A PKI ma már stabil, kiforrott technológia, amely alkalmazható tranzakciók, szerződések, dokumentumok, adat archívumok digitális aláírására, bizalmas adatok védett tárolására vagy továbbítására, illetve a felhasználók, alkalmazói rendszerek megbízható azonosítására. A PKI technológiák használata költségmegtakarítást eredményez, hiszen a párhuzamos biztonsági rendszerek jelszó vagy kártya adminisztrációja helyett egy PKI alapú chipkártya adminisztrációt kell csak üzemben tartani. Így a PKI használatával a vállalat üzletbiztonsági szintje növelhető, és az alkalmazáskezelés is jelentősen leegyszerűsíthető. A Noreg Kft. szerint a PKI rendszertervezés és tanácsadás területén a húzó ágazat a törvényi szabályozásoknak és előírásoknak való megfelelés követelménye miatt a bank és a pénzügyi szektor, de egyre nagyobb az igény a telekommunikációs és a nagyvállalati szektorban is, 2008-ban pedig a kormányzati szektorban várnak jelentős előrelépést. A Noreg Kft. saját fejlesztésű, „kulcsrakész” PKI megoldások és termékek kialakítását tűzte ki célul az idei évre.

Az informatikai biztonsági rendszerek kiépítése terén egyre inkább a személyazonosság alapú biztonsági megoldások kerülnek előtérbe, melyek garantálják, hogy a vállalat kritikus fontosságú üzleti adataihoz kizárólag az arra jogosult személyek férhetnek hozzá, ők viszont bárhonnan, bármikor. A meghatározott irányelvek alapján kiosztott, személyazonosság alapú hozzáférés-kezelés (Identity Management) előnye, hogy a vállalaton belül és a vállalatok között is nyomon követhető a személyazonosságok teljes életciklusa, a változások azonnal átvezethetők, és ezzel növelhető a szervezetek üzletbiztonsági szintje és rugalmassága. Magyarországon ezen a területen elsősorban a pénzügyi szektor domináns, miután ezeknek a szervezeteknek van törvényi kötelezettségük a rendszer bevezetésére. A nagyobb ipari és kereskedelmi vállalatoknál, illetve a kormányzati szférában is előrelépések várhatók, miután egyre több felhasználó és rendszer jogosultságkezelését, valamint azok hisztorikus nyilvántartását kell megvalósítani. A Noreg Kft. szerint már korábban is volt piaci igény ilyen jellegű rendszerekre, azonban a bevezetésükhöz szükséges technológiák most értek be a megvalósításhoz.

A Noreg Kft. munkamódszerének középpontjában az ügyfél igényeihez igazított egyedi megoldás-fejlesztés áll, amelyhez a piacon elérhető termékek és technológiák széleskörű ismerete szükséges. A vállalat szakértői egy újabb, a CISSP (Certified Information Systems Security Professional) független informatikai biztonsági minősítéssel bővítették szaktudásukat. Az ügyfelek magasabb színtű kiszolgálása érdekében számos információbiztonsági gyártóval bővítette termék és szolgáltatás portfolióját a Noreg Kft. Új együttműködés született a titkosítás területén a Secude Hungary Kft-vel, az információvédelem területén pedig az nChiper-rel és a SafeNet-tel.

 

A Noreg Kft.

A Noreg Kft. az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat száz százalékban a Montana Zrt. tulajdonában van. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelemi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

 

Sajtókapcsolat:

Morpho Communications
Pósa Gabriella
tel.: 488 0255
mobil: 30 200 9033
e-mail: posa [dot] gabriellaatmorpho [dot] hu